top of page

5 klasszikus karácsonyi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

HO-HO-HO mindenkinek! Egy jó ideje nem jelentkeztem, ennek főképpen munkahelyi okai voltak, hiszen év végén mindig pörög a gazdaság. Szóval gondoltam kárpótlásként egy jó kis ajánlóval jelentkezem be újra a legkedvesebb hónapomból. Meggyúltak az első gyertyák a koszorún, a sütőket már polírozzuk a karácsonyi maratonra, és az üzletekben a dekorációk mellett már a karácsonyi dalokkal is találkozhatunk. Ebben a nagy hangulatban és hóesésben, azért az ember vágyik egy jó kis ünnepi hangulatú műsor felhozatalra. Oké-oké klasszis ahogy Kevin megmenti 201-szerre is a karácsonyt, de szinte biztos,hogy sokunkat már nem igazán fog ez a képernyők elé ültetni, legalábbis tartósan tuti nem. Ez a poszt, főként azoknak szól, akik idén egy kicsit alternatívabb módon akarnak filmek terén hangolódni a karácsonyra, vagy olyanoknak, akik egy kicsit már csapdossák a komfortzóna szárnyaikat. Lássunk akkor egy szubjektív listát, amit ajánlanék nektek, ha már nagyon unjátok a felhozatalt: 1.) Mickey Egér:Karácsonyi ének (1983) + Disney klasszikusok

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Ez a röpke félórás meseadaptáció Dickens regényéből különösen jó lefekvés előtti gyors karácsonyi hangulat idézésre. A film nem teljesen a történet alapjait követi, azonban egy rövid gyerekeknek szóló animációs filmtől ne is várjunk többet. Ami biztosan ínyünkre lesz, az a Disney által elvált magas minőség, gyerekkorunk kedvenc mesehősei, és az ünnepi enteriőr, amitől újra gyereknek érezhetjük magunkat.

(A gif a Good Deed c. epizódból van)

Aki nem bír betelni 20 perccel,az még válogathat a klasszikus Disney rövidfilmek közül: Plutó karácsonya (1952) , Mickey Mouse - On ice (1935), A Disney Christmas Gift (1982), Donald Duck- Toy Tinkers (1949), Donald Duck: Winter Storage (1949),Mickey's Good Deed (1932)

2.) Csoda a 34.utcában (1947)

Nem minden munkahely jár jól akkor, ha új dolgozót kell alkalmaznia, ráadásul az év egyik legjelesebb ünnepe idején. Azonban New York városának a pláza új mikulása teljesen felforgatja a város egyébként sem unalmas életét. Az egyébként is kiköpött télapónak kinéző Kris Kringle közelében az emberek szívét elönti a karácsony szelleme, egyedül főnöke Doris Walkerre és 6 éves lányára Susanra nincs hasonló hatással. Az egyedülálló anya Susant már felvilágosította arról,hogy a télapó nem létezik, így a kislány a karácsony közeledtével nem számít azokra a csodákra, amire korabeli társai. A film egy kedves történet a karácsony szelleméről, a csodákról, és mindazokról a társadalmi hatásokról, amik az év vége felé felütik a fejüket. A történetet többször újraforgatták, de én mindenképpen az 1947-es verziót ajánlanám.

3.) Az élet csodaszép! (1946)

Aki az ünnepek idején szereti a megható és kissé komolyabb témájú történeteket, annak Az élet csodaszép! a legjobb választás lehet. A főszereplő George Bailey élete hirtelen kettétörik. Nehezen felépített karrierje romokban hever, az általa vezetett takarékszövetkezet becsődölni látszik, így azt gondolja, mindene odavész. Mindezekbe belegondolva az öngyilkosságon töri a fejét. Ezt látva az égiek rögtön a segítségére indulnak, és egy angyal megmutatja George számára mennyi minden vesztenivalója lenne, ha elbúcsúzna saját keze által a világtól.

Ez a két órás alkotás egy kissé mindannyiunk számára szól, egyfajta vészharangként, hogy álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk körül magunk körül. A legnagyobb értékeink ott hevernek a szemünk előtt, csak annyira beleőrlődünk a felgyorsult fogyasztói társadalom malmába,hogy elfelejtjük, mindent miért is csinálunk. Ez az a film amit több generációval együtt egyfajta közös családi programként erősen tudok ajánlani. Szerintem minden korosztály megtalálja benne a saját maga tanulságát.

4.) A püspök felesége (1947)

Hogy a humoros oldalt kedvelőinek is kezdeményezzek, íme egy vígjáték a kor színészével, Cary Granttel.

Egy frissen kinevezett püspök Henry Brougham egyik fő feladatául kapta azt új helyén, hogy adományt gyűjtsön egy katedrális megépítéséhez. Házassága Juliával azonban nem épp felhőtlen. A feleség elhanyagolva érzi magát, magányos, és honvágyával küzd. A püspök feladata teljesítéséhez az égiekhez fordul imája során, amik meghallgattatnak, mert egy Dudley (Cary Grant) nevű angyalt küldenek segítségül a férfinek. A történet koránt sem egyszerű, hiszen ott egy elhanyagolt feleség, egy sármos angyal, vallási elveken túlnyúló adományozási feltételek, zűr, kalamajka, és még több zűr.

5.) Snoopy és a karácsony ( Charlie Brown's Christmas) - 1965

Azt hiszem Snoopy-t és barátait senkinek sem kell bemutatnom. Ez a 25 perces rövidfilm ismét csak visszarepít a gyerekkorba, és azért esett erre a választásom, mert kevesen ismerik kis hazánkban., pedig szerintem megérdemelné a nagyobb figyelmet. Ez a rövid kis mese is tanulságos tartalmakkal teli, igényes, és szórakoztató lehet egy olyan estére, amikor kevés időnk van, de mégis szeretnénk ünnepi hangulatot varázsolni magunknak.

Mindenkinek jó készülődést, mikulást és főként virgácsvárást!

¡nos vemos pronto!'


A te véleményed:

bottom of page