top of page

Legendás lények és megfigyelésük 2.rész


Sziasztok!

Az elkövetkező napok posztjai közül pár a We're haunting you together elnevezésű közös készülődés keretein belül készül, amit Everglow szervezett meg számunkra bloggereknek. Az esemény célja nem más, mint az,hogy pár blogger összefog, és közösen egy tematikus témában hoz az olvasói számára bejegyzéseket. Ez a téma most természetesen a Halloween lesz, aminek a hagyománya már Magyarországon is egy ideje bontogatja a szárnyait. Az esemény november 2-ával fog véget érni. A poszt végén a résztvevő bloggerek is felsorolásra kerülnek, így remélem hozzájuk is belestek, hiszen mindamellett hogy színvonalas munkát végeznek a mindennapokban, ezen a héten is odateszik magukat. A poszt első részét ide kattintva megtalálod.

Mindenkinek jó készülődést, ijedezést, nászt, frászt!

Az első menetben bevezetést nyerhettetek 2 kategóriába ahol elsőként a démonok kerültek nagyító alá, másodízben pedig a fantáziánkban született vagy továbbgondolt lények lettek külön-külön válogatva. Remélem mindenki számára sikerült 1-2 érdekes információt csempésznem, esetleg pár új filmcímet a filmes kívánságlistára írni. Ebben a körben sem hagyok ki semmit, ami esetleg felkelthetné az érdeklődéseket a műfaj iránt. A harmadik részben további 3 izgalmas kategóriát mutatok be nektek, amik már itt-ott a thriller műfajával erősen keverednek, így ne csodálkozzatok, ha egy-két filmcím közel sem az klasszikus rémisztő címke alá tartozik. Ha készen álltok a második menetre, indulhat az újabb szellemvasút!

Ha van valami, amibe kevésbé szeretünk belegondolni az az, hogy ott áll egy idegen az ablakunk alatt némán,miközben mi gyanútlanunk készülődünk az esti lefekvéshez. Ez az a kategória, ami minden élni vágyó ember valamilyen szinten utál, más részről pedig hátborzongatóan érdeklődik a részletek, háttértörténet, miértek után. A sorozatgyilkosok hús-vér személye a társadalomban nyugtalanító jelenség kezdetektől fogva. Főként ha olyan megoldatlan ügyek aktáit görgetjük fel mint Hasfelmetsző Jack, a Zodiákus gyilkos, vagy a Clevelandi "torzós" gyilkos. Az Egyesült Államokban 2015-ben az FBI 25-50 személyre saccolta az aktív sorozatgyilkosok számát. Ez egy kissé magas számnak tűnhet elsőre, de ha összevetjük az ország népességével (320 millió), akkor már a szám sokkal barátságosabb. Számunkra jó hír, hogy Közép-Európa sorozatgyilkos listán eléggé hátul helyezkedik el. Magyarországon főként elenyésző volt a számuk még a történelem alatt is, de mondhatni akik a leghíresebb voltak, azok történetét szinte a fél világ ismeri. Ilyen Báthory Erzsébet grófnő (döntse el mindenki hogy összeesküvés-elmélet áldozata, vagy tényleg nevezhetjük kora vérrel kent Beauty-gurujának), vagy Kiss Béla, akinek a nevét még egy amerikai rockzenekar is felvette.

Film szempontjából nem igazán akartam kategorizálni a sorozatgyilkos alkotásokat, viszont ha mégis kellene valami tematikát mondanom, akkor két részre osztanám őket: 1.) Valaha megtörtént bűnesetek, sorozatgyilkosok vannak a főszerepben 2.) Fiktív szereplők, fiktív jelenetekkel.

A Sikoly-filmek ikonikus jelenségek voltak a 90-es vagy 2000-es években. Megjelenésük után a sorozatgyilkosokról szóló filmek előtérbe kerültek a fiatalok körében. Persze a sikolykirálynő Jamie Lee Curtis már jóval előtte learatta a babérokat, és ezt persze a készítők sem restek elismerni. Azonban ez a film tökéletesen fejbevágott minket olyan tekintetben, hogy a gyilkosok köztünk élnek, és kikerülhetnek azonos körökből, lehet épp abban, amiben mi magunk mozgunk. A rendőrségre ezekben az alkotásokban ne számítsunk, gyakorta kritizálják vagy épp ki is parodizálják benne a rendőri vagy a nyomozói szakmát. Az egész egyfajta irónia légkörben mozog, ami még jobban megerősíti a nézőt abban, hogy ha egy sorozatgyilkos belekezd, nem biztos hogy bárki képes leállítani. Hasonló kategória: Texasi láncfűrészes (1974),Halloween (1978), A bárányok hallgatnak (1991), Hetedik (1995), Sikoly (1996)Azonosság(2003), Fűrész (2004), Motel (2005), Zodiákus (2007), Idegenek (2008)

EXTRA AJÁNLÓ: Sikoly filmsorozat, Scream Queens sorozat, American Horror Story - Asylum KÖNYV: Rubin Szilárd-Aprószentek, Dan Wells- Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia

Egy kissé ellentmondásos ez a csoport, hiszen elvégre inkább a thriller címke alatt találhatjuk meg ezeket a figurákat, de én mégis nagyon erősen kampányol az mellett, hogy még külön kategóriába is soroljam őket. Valójában a sorozatgyilkosokon belül is tehettem volna, hiszen az ilyen jellegű tetthez elengedhetetlen valamilyen mentális zavar. Itt, mint tematikus filmtémában szeretném őket elhelyezni. Vannak olyan alkotások kimondottan, amelyek fő szála a gyilkos vagy a főszereplő lélekállapota. Lehet ez paranoia, pszichózis, skizofrénia, bipoláris személyiségzavar, és még sorolhatnánk. Ezeket néhol túlozva a nézőközönségnek bemutatva egyfajta döbbenet kiváltása a cél. Fontos,hogy a ilyen filmeket kellő kritikával nézzék, hiszen könnyen kialakíthat egy előítéletes képet azokról, akik valamilyen formában a környezetünkben ilyen betegségben szenvednek.

Norman Bates mellett Patrick Bateman az egyik fő alakja a műfajnak. Tipikus példája annak, amikor a szomszéd néni egy súlyos eset után elismerően nyilatkozik a tettesről: -Hát de olyan rendes fiú volt, mindig köszönt! A nézőkre általában érzelmileg és hangulatilag erősen hatnak ezek az alakok vagy figurák, néhol egyenesen szimpatikusak,míg máshol imádkozást váltanak ki bennünk,, hogy csak az új szomszéd ne legyen ilyen. Tettük és viselkedésük számukra teljesen természetes és magától értetődő. Néhol erős idegrendszer ajánlott az elviselésükhöz a képernyőn.

Hasonló kategória: Psycho (1960), Tortúra (1990), Kocka (1997), Feltámadás (1999), Amerikai psycho (2000), Titkos ablak (2004) Antikrisztus (2009), Az emberi százlábú (2009), A szobatárs (2011), Ratter (2015), AZ (2017)

EXTRA AJÁNLÓ: American Horror Story - 2.évad Zártosztály, Pretty Little Liars KÖNYV: B. A Paris -Zárt ajtók mögött , Csáth Géza- Egy elmebeteg könyv naplója, Stevenson: Dr Jekyll és Mr.Hyde Ania Ahlborn -Vértestvérek, Tom Rob Smith- A tanya

A halál utáni élet misztifikuma nem új keletű, főként ha kultúrtörténetileg szemléljük a dolgot. Minél modernebb egy civilizáció, annál inkább szorulnak a háttérbe azok az ősi feljegyzések és szemléletmódok, amik a halál után nem búcsúztatták teljesen el a lelket, sőt sokszor az elhunytakkal való közös ünnepek a legjelentősebb rituálék közé tartoznak. A modern társadalmi berendezkedésű országok közül Mexikó hagyományai vezetnek vissza bennünket azokba az időkbe leginkább vissza, amikor még természetes dolognak számított hinni abban, hogy a lelkek nem vesznek el,itt járnak közöttünk. Mi sem mutatja jobban ennek csodálatosságát mint a Mexikóban ünnepelt halottak napja, spanyolul: a Día de Muertos. Ahogy látom a nyugati kultúrákban is egyre inkább kutatott terület mindez, újra virágzik a halál utáni élet iránt való érdeklődés. A halálból visszatértek beszámolói (amiket sokan már sokféleképpen cáfoltak), a fehér zajok, az agyi aktivitás kutatása, a látomások, és a médiumok mind kérdéseket vetnek fel, amikre még egyértelmű válasz nem született. A filmipar is újra előszeretettel előveszi a témát, sokan sokféle módon igyekeznek meggyőzni, vagy épp cáfolni a halál utáni életről, a halál formáiról, és jelenlétéről. *Diego Rivera - Dream of a Sunday Afternoon in Alameda Park (1948)

A Flatliners számomra egy friss moziélmény, épp ezért hoztam kiemelkedő példának. A halál és az orvostudomány kapcsolatát mutatja be, -jegyzem meg kissé hiányosan- azonban egy jó irányt indít el az ember agyában. A halál egyfajta megfoghatatlan jelenléte,hatásai,korlátai, minden alkotásban más és más formában ölt testet.A mexikói kultúrában a halál Nő, épp ezért eljátszunk azokkal a gondolatokkal, amiben szinte megszemélyesítjük a halált, aki hasonlóan jár egy mint egy Isten. Uralkodik, dönt, lecsap. Más aspektusból nézve a halál csak egy élettelen atmoszféra amit halottak töltenek meg,és ki-ki szándéka szerint jót vagy rosszat tesz mindazokkal, akik kapcsolatban kerülnek velük. Van ahol a halál egyfajta lehetőség, hogy szembenézzünk önmagunkkal, vagy próbatétel. Vagy csupán egy illúzió, és egy hosszú álom. Mások szerint az élet kezdete.

Hasonló kategória:

Jákob lajtorjája (1990), Hatodik érzék (1996), Hetedik érzék (1999), Végső állomás (2000), Temetetlen múlt (2000) Halálnak halála (2002), 21 gramm (2003), Fehér zaj (2005), A halott túlélő (2009), 1408 (2007), Unfriended (2014), Egyenesen át (2017)

EXTRA AJÁNLÓ: KÖNYV: Barry Eaton - Túlvilág, Scott Westerfield-Túlvilágok,

FIGYELEM!: A bejegyzésben egy mondat sem copy-paste, mindegyik a saját önálló gondolatom, így engedély nélkül kérlek ne használd fel. Ami szakirodalomból vett adat, az is saját megfogalmazás. Ha érdekel a téma,inkább kérdezz, szívesen mellékelem a kutatási forrásaimat.

Nemsokára jövök egy újabb tematikus poszttal, addig is ¡nos vemos pronto!


A te véleményed:

bottom of page