top of page

Őszköszöntő

Bevallom őszintén, már a nyár vége felé ráhangolódtam az őszi időjárásra, mivel egyrészt a születésnapom is ekkor van, másrészt pedig szerintem az ősz kezdete legalább annyi megújulást tartogat mint sokaknak az újév első napja. Gyakorlatilag a nyáron folytatott életvitel teljesen más fordulatot vesz, és új szakaszok,érdeklődési körök vagy pedig elfoglaltságok láthatnak napvilágot.

(Fotók: Pinterest) Lassan 15 éve az életem szerves és jelentős részét képezi a harcművészet, ami nem csupán mint sport van jelen a hétköznapjaimban, hanem mint egyik legfőbb életviteli forrás is. A do az az út, ami által az ember leginkább közelebb kerülhet önmagával való harmóniához, belső békéjének megtalálásához. Ez a nagyon misztikusnak tűnő jelenség valójában semmi hókuszpókuszt nem rejt magában, egyszerűen csak egy boldog kiegyensúlyozott emberképhez vezet, aki kölcsönhatásban van a környezetével. Azt hiszem minden ember ezt keresi ezen a világon, ezért szenvednek sokan vásárlási mániában, megfelelési kényszerben, vagy pedig olyan versengési lázban, ami alaposan szétbombázza a környezetüket. Pedig nem kell Hollywoodba menni ahhoz, hogy lássuk a csillagokat. A hirtelen jött évszakváltás az általános problémákat sokaknál még jobban megnehezíti,gyakrabban jelenik meg a melankólia, hangulatingadozások, fáradtság, kialvatlanság. A saját őszi rutinjaimat bemutatva remélem hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a negatív hatásokat a lehető leghatékonyabb módon elkerülhessétek, és inkább egyfajta lehetőségnek fogjátok fel az év ezen szakaszát.

1.) Nézőpont Szerintem nincs olyan ember a Földön aki minden egyes tervét megvalósítja az összes nyáron. Valami elcsúszhat, vagy csak nem volt rá épp lehetőség. Jó kiértékelni a dolgok miértjét,mert legtöbbször mi magunk állunk a megvalósítandó dolog tervezése és véghezvitele között. Ha nem sikerült valami, majd legközelebb fog. El kell húzni a függönyt, és a jelenre koncentrálni. Különben is ki mondta hogy csak nyáron lehet bakancslistát csinálni? Bátran lehet tervezni őszre is, ráadásul ezt megspékelhetjük olyan tevékenységekkel, amik kimondottan a hűvösebb ​​időjárásnak kedveznek. Általában ekkor kerülnek elő a rég olvasott könyvek, társasjátékok, át lehet hívni a barátokat filmezni, főzni, vagy csak elmenni egy jó kávézóba beszélgetni. Én személy szerint ősszel szeretek a legjobban motorozni, vagy pedig kirándulni. A legfőbb szerintem az, hogy az ember kellően feltudjon töltődni a szabadidős tevékenységeivel, és felejtse el azt, hogy ennek az időszaknak automatikusan búvalbéleltnek kell lennie. Néha az az érzésem, hogy a társadalom alaposan ránk akarja dumálni a negatív szokásait. Ezt elkerülvén arra tudok biztatni mindenkit,hogy bátran menjen szembe a tömeggel, és mondjon nemet a láncreakciószerű panaszkodásra a munkahelyen/iskolában amit az időjárás vált ki. Érdemesebb megragadni az adott időszak előnyeit, és ha már ez sikerül, akkor nem attól fog függni a jó kedély hogy éppen péntek van, vagy szabadság,vagy nyári szünet. Ne várjuk a megfelelő körülményt, teremtsük meg saját magunknak. 2.) Újratervezés Az embernek néha szüksége van listákra,legyen az a fejében vagy egy huszadik papírfecnin a hűtőgépen. Az életünk állandó újratervezésen kell alapuljon, hiszen a régi lemezt egy idő után unalmassá és egyhangúvá válik. Mindent amit az ember elérni vagy megvalósítani szeretne egyébként is jó leírni, hiszen akkor mindig szem előtt vannak a céljaink. Ősszel a legjobb újratervezni, ahogyan a fák a leveleiktől, úgy mi emberek is a ránk tapadt régi rossz szokásainktól szabadulhatunk meg. Ne féljünk olyan dolgokat felírni, amik már régóta a képzeletbeli listánk utolsó helyein állnak.

(Fotók: H. Gergő) 3.) Tankolás Ha szeretnél sok energiát, jókat aludni, és a legkevésbé akarod kéthetente fújni az orrodat, akkor a legjobb megoldás a minőségi és változatos étrend. Jó ilyenkor ősszel ha egy kicsit változatosabb kombinációk kerülnek az asztalra, lehetőleg olyanok, amik inkább hasznos vitaminokat és tápanyagokat juttatnak a szervezetbe.

Persze ki ne akarna édességet enni, de ilyenkor érdemes mérlegelni hogy a rossz idő beköszöntével mennyivel lesz aktívabb az ember napja. Én mindig mindenkinek a mértékek betartását szoktam ajánlani, ilyenkor erre érdemes jobban figyelni. A reggeli szerintem különösen fontos ilyenkor, főleg jó kreatív és energiával teli ételeket fogyasztani, a péksütemények helyett hasznosabb a főtt tojás vagy az omlett, zabkása, túró. Az utóbbi kettőhöz ilyenkor nagyon mennek az évszak gyümölcseit, vághatunk hozzájuk szilvát, almát,körtét, szőlőt. Mivel nem titok az hogy szeretek főzni, ilyenkor előszeretettel kísérletezem is új ízekkel, valljuk be a hűvösebb időben kellemesebb is az időt a konyhában tölteni. A kreativitás nyugodtan megmutatkozhat a főzésünk során is, elvégre nem véletlen művészeti ág ez is. Aki pedig nem tud még főzni és szeretne megtanulni, annak ez a legalkalmasabb időszak hogy elsajátítsa a tudományt. (Randinak is jó esemény.)

(Fotók: H.Gergő) 4.) Agy és test mozgatása A reggeleim 80%-át edzéssel és egy pohár vízzel kezdem. (A maradék húszban nem szól az ébresztőóra.) Kávét nem szoktam inni csak ritkán, amikor épp megkívánom kétszer egy hónapban egy beszélgetés alkalmával, de egyébként nem szerepel a hétköznapi rutinjaim közé. A víz a legjobb ébresztőóra és természetesen a mozgás. Elsőként mindig a tarkómat egy pár mozdulattal átmasszírozom, hiszen a vérkeringés útját így sokkal jobban megkönnyítem. Kinyitom az ablakot és a friss levegőt belélegezve ülök pár percet az ágyban amíg hagyom a tudatomat teljesen felébredni. Utána jöhet a keményebb edzés, amit persze egy frissítő meleg zuhany követ. Szerintem érdemes a testet és az elmét megjutalmazni és időt adni neki számára hogy felébredjen. Egyénenként mindenkinek másra lehet szüksége,épp ezért jó kialakítani egy saját mozgásokkal ötvözött rutint. Egy egyszerű nyújtás is már csodákra lehet képes. (a macskám már csak tudja.)

5.) Lomtár- adj és fogadj A lomtárazást lehet csinálni számítógépen, szobában, lakásban,padláson, régi szerelmeslevelek között, lényegében mindegy hol. A lélektisztítás egyik legjobb módszere, hiszen az agy annyiban is király dolog hogy képes metaforákban gondolkodni. A szelektálás folyamata érzelmileg is jó hatással lehet az emberi természetre. A felesleges holmikat el lehet adni, adományozni lehet, vagy mások számára ingyenesen elérhetővé tenni. Fogadj: Ilyenkor különösen szeretek növényeket venni/örökbe fogadni a hideg közeledtével. barátságossá teszik a légkört, oxigént adnak és végtelenül hálásak ha kellő gondoskodással állunk hozzájuk, hiszen ők is élőlények. ¡nos vemos pronto!


A te véleményed:

bottom of page