top of page

Ne sajnálkozz, tegyél ellene!


(Fotók:People magazine, Pinterest)

Sziasztok! Akik még nem ismernek, nem tudhatják mennyire fontos számomra a természet és állatvédelmi téma. A blog újranyitása alkalmával szeretnék erre ismét óriási hangsúlyt fektetni, hiszen 2017-ben sajnos még mindig globális probléma az, hogy a kozmetikai és drogériai vállalatok állatkísérleteket végeznek. Szeretnék ahhoz hozzájárulni, hogy ahelyett hogy homokba dugjuk a fejünket és elutasítanánk az erről való párbeszédeket inkább támogassuk az állatok védelme érdekében történő kezdeményezéseket,illetve mi magunk is igyekezzünk a leginkább megválogatni az általunk használt termékeket. Hiszen a cégek belőlünk fogyasztókból élnek.

Dukai Regina a 2013-ban is kiállít a állatkísérletek betiltása ellen szóló kampányban, amit a The Body Shop szervezett. 2013 egy mérföldkő volt, hiszen ennek a kampánynak köszönhetően tilos állatkísérleteket végezni az EU-n belül.

A téma igen csak sokrétű, hiszen a kegyetlenkedésnek számos módja van, ami többek között magában foglalja például a felelőtlen állattartást, állatkínzást, vadászatot. Azonban mivel az állatkísérletek közvetett okozói között mi is sokszor öntudatlanul szerepelünk, épp ezért erre helyezném ma a hangsúlyt. Nap mint nap látom mennyi állatszerető ember tartózkodik a környezetemben (és ennek eszméletlenül tudok örülni), amikor azonban beszélni kezdek a témáról elhessegetnek hogy ne beszéljünk ilyen szörnyű dolgokról,hiszen mi úgy sem tehetünk ellene semmit. Arra hivatkoznak,hogy ha már ott csücsül a polcon a L'Oreal krém akkor már tök mindegy, megveszi, ilyenkor már úgy sincs mit tenni. Pedig ez egyáltalán nem így van. Szeretnék sok embert biztatni és ráébreszteni arra, hogy tehetünk a kegyetlenségek ellen egy egyszerű döntéssel el,amit bevásárlás közben hozunk.

HeyJulie magyar Youtuber beszél az állatkísérlet-mentes életmódról. (Rengeteg hasznos tippet ad egyébként a videóiban a cruelty free szépségápolásról, így nőknek különösen ajánlom!)

A döntés pedig a következő: Kinek adjuk a pénzünket? Kit/Mit akarunk ezzel támogatni? Mint sokan mások én sem úgy születtem, hogy automatikusan Cruelty free (Szó szerinti fordításban kegyetlenségmentes), termékeket emeltem volna le a polcról. Körülbelül pár éve amikor egy cikknek köszönhetően szembesültem a kizsigerelésnek ennek a formájával teljes mértékben kiakadtam. Hiszen a nehezen megkeresett pénzem egy részét arra használják fel, hogy nyulakon/macskákon/kutyákon stb tesztelgessenek laboratóriumokban. Rájöttem,hogy én vagyok egy a sok millió ember közül, aki szponzorálja ezeket a tevékenységeket. Mutogathatok a cégekre, a vezetőkre, a dolgozókra, de semmi sem működhetne a hűséges vásárlók lelkes adománya nélkül. Akkor döntöttem el, hogy a lehető legtöbb területen igyekszem megválogatni milyen ügyeket támogatok a jövedelmemmel.

A Halott Pénz tagjai a DRK PROPAGANDA 2016-os kampányában, ahol vakvezető kutyák kiképzését támogatták. A Dorko rendelkezik úgymond propaganda termékekkel, amik bevételét mindig 100%-osan az aktuális támogatott szervezeteknek utalják. Részletek IDE kattintva. Mivel ezzel korábban már foglalkoztam,ezért az interneten számos listát megtalálhattok, amin szerepel az, mely cégek folytatnak állatkísérleteket és melyek nem. Ne feledjétek, már egy tusfürdőmárka váltás is sokat számít. Rengeteg esetben a hatékonyság/ár miatt félnek váltani az emberek. Erre pedig szeretnék egy kiváló példát hozni, ami eloszlathat kételyeket. Mivel a nők szélesebb skálán alkalmaznak szépségipari termékeket, épp ezért ebből a szektorból hoznék egy márkát. A márka neve Catrice. Az alábbi linken értékeléseket lehet nézni nem csak az ő termékeikről, hanem számos más cég különböző szépségipari produktumairól. http://kremmania.hu/kremek/kereses?query=catrice Jól látható,hogy árban és minőségben kiválóan teljesít. A legjobb benne pedig az, hogy nem végeznek állatkísérleteket. Ne legyünk restek egy kis kutatómunkát végezni, ha felelős döntéseket szeretnénk hozni.

Hogy mindezekbe segítsek egy applikációt szeretnék nektek ajánlani (amit egy magyar fejlesztett ki egyébként). A márkát beütve azonnal megjeleníti, hogy az adott cég végez-e állatkísérleteket. A neve Cruelty-Free productsearch (katt a nevére is kiadja a linket.) Ahogy a mátrixban mondanák: Kövesd a fehér nyulat. :))

________________________________________________________________________ AKTUÁLIS PETÍCIÓK, KEZDEMÉNYEZÉSEK AMIKEN SEGÍTHETSZ. Három dolog miatt éreztem különösen aktuálisnak az írásomat. Az egyik a Body Shop Forever Against Animal Tesing kampánya, a másik a Lush Be Cruelty Free Kína felé szóló kampánya, és a harmadik a 2018 tavaszáig tartó magyar polgári kezdeményezés az állatvédelmi törvények szigorításáért amit Révai Ildikó állatvédelmi aktivista szervez. 1.) Body Shop - Forever Against Animal Testing petíció

A Body Shop kampánya szeretne 8 millió aláírást gyűjteni azért,hogy a világ összes országában tilos legyen állatkísérleteket végezni. Ez azért is fontos,mert ők azok, akik a Cruelty Free International segítségével már 2013-ban elérték,hogy az EU-n belül tilos legyen állatkísérleteket alkalmazni. Azonban vannak olyan cégek bőségesen a piacon, amelyek külső cégekre bízzák a teszteléseket, ezeknek a laborok pedig olyan székhelyen működnek mint Kína,ahol legális (sőt előírt..) az állatokon való tesztelés. Ezt a kiskaput sokan használják, épp ezért lenne fontos, ha a világon senki sehol nem végezhetné el ezeket a kegyetlenségeket. Ha egyetértesz ezzel, az alábbi oldalon hozzájárulhatsz az aláírásoddal: https://the-body-shop.hu/allatkiserletek-betiltasa Vagy pedig személyesen a Body Shop üzletekben is aláírhatod a petíciót. A nemes ügy mellé számos híresség is áll. Többek között a Trónok harcából ismert Peter Dinklage, vagy Norman Reedus, akit sokan csak Daryl Nixonként ismernek a The Walking Dead című sorozatból. De ide sorolható még többek között Ian Somerhalder, Paul Mccartney, Fergie, Gwen Stefanii, Kat Von D, Jessica Alba, Kesha, Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow, Ricky Gerwais és még sorolhatnám.

(Fotók: Cruelty Free International)

2.) Lush Be Cruelty Free Campaign Az Egyesült királyságból induló Lush folyamatosan harcol az állatkísérletek ellen. A legfrissebb kampányuk összekapcsolható az imént említett The Body Shop és a Cruelty Free International kezdeményezésével. A mostani üzenetük főleg Kínának szól, ahol mérhetetlen nagy kegyetlenséggel vetik alá az élőlényeket a kozmetikaiparnak. Az egyik termékük, a New samponkorong bevételét fordítják most mindarra, hogy a lehető leghangosabban döngessék meg Kína kapuit, és felhívják a figyelmüket az állatok jogaira.

(Vettem is egyet, és mennyei fahéj illata van. )

3.) Polgári kezdeményezés az állatvédelmi törvények szigorításáért A hazai viszonylatokban elszaporodó állatkínzások bírósági felelősség vonására a kormány már tett lépéseket. Azonban tényleges börtönbüntetést még nem szabnak ki a bűnösökre. Révai Ildikó aktivista csapatával és az állatvédők segítségével azt szeretné elérni, hogy hasonlóképpen büntessék az efféle bűncselekményeket, mint az ember ellen elkövetett eseteket. Aláírásoddal segíthetsz te is, hogy sikerüljön ezt elérni. A honlapon még több információt megtalálhatsz, illetve a linken található térképen az aláírásgyűjtő helyeket is megtalálod. Itt csak és kizárólag személyesen írhatod alá, így ha szeretnél segíteni, mindenképpen vidd a személyigazolványodat. Ne aggódj, ez a kezdeményezés nem politikai jellegű,így aláírásoddal semmilyen politikai hovatartozást nem reklámozol.

Itt találhatod meg az aláíróhelyeket: http://allatvedelemszigoritas.webnode.hu/fix-alairohelyek/

(Fotók: WWF, PETA, Pinterest) _______________________________________________________________________________

Tudatos nevelés - Könyvajánló a témában,ami segíthet már egészen kis kortól A fontos dolgokról való párbeszéd segít cselekedni, és legyőzni bizonyos társadalmi problémákat. A saját és mások lelkére való tekintetettel nem osztottam meg olyan fotókat, amik sokkszerűen többet mondanának ezer szónál. Pedig rengeteg szörnyűség van a szemünk előtt, de mint a környezetszennyezést, ezt se veszik sokan túlságosan komolyan. Pedig azzal, hogy izoláljuk a történteket még nem lesznek semmissé. Ha fontos számunkra mindaz ami körbevesz minket, a családunk a saját kis kedvenceink, a kertünk, a levegő amit beszívunk, akkor járjunk nyitott szemmel és cselekedjünk ha alkalmunk adódik rá. Mert egy ökoszisztéma részei vagyunk, és az utókor azt fogja kapni, amit mi hagyunk meg számunkra. Ha fontos az, hogy a gyerekünk boldog legyen, akkor gondoljunk arra is,milyen világban fog élni. Hogy élhet e teljes életet felnőttként, vagy csak vegetálhat majd a túlélésért. Egy-két feleslegesen felhalmozott tárgy helyett inkább tanítsuk meg őket az állatok és a környezetük tiszteletére,szeretetére. Tanítsuk meg őket jó döntéseket hozni akár könyvek segítségével, segítsünk nekik megérteni miért fontos az, hogy a sok végtelenül kitesztelt kence helyett inkább természetesebb és állatkísérletmentesebb termékeket élvezzenek az esti fürdésnél. _______________________________________________________________ Az alábbi top 5+1 könyvet ajánlanám gyermekeknek, melyek segítenek a felelős állattartás felkészítésére, vagy az állatokkal való kapcsolat elmélyítésére: 1.) Kis természetbúvár sorozat kötetei (Passage) A Passage kiadó színeiben jelent meg anno ez a sorozat. A szeretnék egy kutyát/cicát/tengerimalacot c.kötetek mellett számos környezetvédelmi és állatvilággal kapcsolatos kis könyvet megtalálunk. Rengeteg hasznos tanács segít eligazódni a témában.Gyerekként életem első könyvei között voltak amiket imádtam kikölcsönözni a könyvtárból. Első osztálytól már ajánlani tudom.

A sorozat kötetei (Katt a névre): Kutyás, Cicás, Tengerimalacos

2.) Holly Webb könyvek (Könyvmolyképző) Holly Webb ifjúsági és gyermekregényei nem csak a fiatal korosztálynak

szólnak, felnőttként is kikapcsolódást nyújthatnak ezek a rövid kedves történetek. Minden kötet főszereplője valamilyen kis házi kedvenc aki bonyodalmakba vagy akadályokba ütközik. Holly történetei segítenek az állatok nézőpontjából látni a világot, és együttérzésre tanítanak minket. Egészen kis kortól olvashatunk fel belőle a gyerekeknek is. Holly Webb könyvei (Katt a névre)

3.) Állatok kis könyve sorozat (Szalay kiadó) Ezek a játékos feladatokkal teli könyvek segítenek megismerni cicákat, kutyákat, lovakat. Rajzolással, készségfejlesztő gyakorlatokkal egészen kisebb kortól ajánlom. A sorozat könyvei (Katt a névre): Macskás Kutyás Lovas

4.) Pitypang és Lili sorozat (Pagony kiadó) Pásztohy Anna gyönyörű illusztráció mellett megírta Pitypang kutya és Lili együttes kalandját. A 3 könyvből álló sorozat során a kutyatartás minden lépésével megismerkedhetnek a gyerekek amellett, hogy szó esik környezetvédelmi praktikákról is.Így mindenképpen sokoldalúan hasznos, kedves és szórakoztató irodalom a kicsik számára. A sorozat kötetei (Katt a névre): Mentsük meg a kiskutyám!

5.) Scolar mini sorozat (Scolar kiadó) A sorozat rengeteg területen kis kortól alapvető információkkal és szép illusztrációkkal gazdagítja a gyermekek tudását. A kihajtogatós funkció és a rövidség egészen kisebb kortól lehetőséget nyújt a tanulásra. Az állatos témán keresztül a közlekedésig át rengeteg területtel foglalkozik, melyek jó alapok lehetnek az első komolyabb ismeretek megszerzésében. A kötetek közül az alábbiakat ajánlanám a témába illően (Katt a névre): Kutyás , Macskás, Állatok lakhelyei, Pónis, Erdős ,

6.) A pingvin és a kisfiú sorozat (Pagony kiadó) A két kötetből álló sorozatot Oliver Jeffers írta. Két újabb olyan könyv, amelyek felnőttek számára is kimagasló élményt és megható történetet rejtenek. A színes illusztrációk és a történetek mondanivalója miatt ott a helye minden gyermekes (és gyermekies lelkű) olvasónak a polcán.

A sorozat kötetei (Katt a névre): A pingvin és a kisfiú Fent és lent

Egy személyes történet a végére. Egy kollégám (aki nagyon jó barátom is egyben), családos ember és rengeteg mindenben segítünk egymásnak. Rengeteg könyvet kapok tőle hol kölcsön, hol egyszerűen csak meglep, hiszen néha segítek a srácaival. Együtt járunk bevásárolni, és egy alkalommal kitaláltam, hogy mit szólna vajon a felesége otthon, ha bevásárolnánk együtt cruelty free termékeket, és amit összespórol rajta azt tegyük félre a tárca egyik flakkjában, vegyen valamit a család minden tagjának belőle. Mindenkinek valami különlegességet sikerült vásárolni, a minőségre meg nem volt panasz, úgyhogy manapság mindig az első utunk a Dm-be vezet hogy együtt vásároljunk hasonló termékeket. Nem kell tehát a hatékonyságot feladnunk csak azért, mert kicsit utánajárunk dolgoknak hogy eldobjuk bizonyos régi rossz szokásainkat annak érdekében, hogy jó ügyet szolgáljunk vele. Az érzést, hogy jó helyre teszem a pénzem amikor tehetem, azt viszont semmire nem cserélném el. Remélem minden olvasóm meg fogja tapasztalni ezt az érzést , és legalább egyszer próba cseresznye alapon tart egy ilyen bevásárlást. Ha valakinek bármilyen kérdése van keressen bátran! Ha pedig érdekelnek majd a további írásaim kövessetek be nyugodtan! ¡nos vemos pronto!

A te véleményed:

bottom of page